Практически съвети
сп. Икономия и докаминство, бр. 5, стр. 9, 1943 г.
Никокога не хвърляйте кората от лимона, изсушена на слънце, или в пещта тя се стърже на рендето отлично и дава ароматен прах за сладки. Можем да си я запазим за дълго, освен чрез изсушаване, още и чрез настъргване прясна, но да я размесим със ситна захар и натъпчем в добре запушено бурканче.
Вкусен кек.
Продукти: 2 яйца, 3 суп. лъжици вода, 100 гр. захар, ванилия, 100 гр. брашно, лъжичка сода за сладки. Захар за посипване и мармалад за плънка.
Жълтъците и водата се разбиват с тел и постепенно се прибавят 2/3 от захарта. След това продължава разбиването докато се получи подобна на крем маса.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавя останалата захар. Снегът трябва да е много твърд и се слага върху крема от жълтъците. Отгоре се насипва прецеденото брашно и содата и внимателно се разбърква всичко. Тестото се слага около 1см дебело върху тавата, която е покрита с добре намазана хартия. Пече се около 12 мин в силна фурна. След печенето тестото се обръща върху посипана със захар хартия. Нарязва се на половина, намазва се с мармалад и се покрива с другата половина.
Коментари
Публикуване на коментар